Çukurova Müzik DostlarI Dernegi 2008-2009 Konserleri

Akademik Orkestra Dinletisi

27 Ekim 2008 Konseri
24 KasIm 2008 Konseri
6 Mart 2009 - Festivalde 1. Gün
8 Mart 2009 - Festivalde 2. Gün
9 Mart 2009 - Festivalde 3. Gün
15 Mart 2009 - Festivalde 4. Gün
16 Mart 2009 - Festivalde 5. Gün
23 Mart 2009 - Festivalde 6. Gün

Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası & Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası

 
Yönetken: Burak Tüzün
Solist: Münif Akalın (Viyolonsel)

tuzunburak.jpg
Burak Tüzün

Burak Tüzün: 1970 yılında Ankara’da doğdu. 1982 yılında "Ankara Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü"ne kabul edilerek Semra Bayraktar’ın keman sınıfında başladığı öğrenimini, 1992 yılında Prof. Server Ganiev’in keman sınıfından lisans derecesini alarak tamamladı. Aynı yıl "Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı"na sanatçı öğretim elemanı olarak kabul edildi. Alfred Mişurin ile orkestra yönetkenliği, Sami Hatipoğlu ile uyum bilgisi ve kontrapunt çalıştı. 1996 yılında "Çaykovski Moskova Devlet Konservatuvarı Opera ve Senfoni Yönetkenliği Bölümü"ne kabul edildi. "Anadolu Üniversitesi" tarafından gönderildiği "Moskova Konservatuvarı"ndaki altı yıllık öğrenimi boyunca Rusya Devlet Sanatçısı Prof. Leonid Nikolaev’in yönetkenlik sınıfında lisansüstü derecesi aldı. Prof. Margarita Karatıgina yönetiminde de müzikoloji alanında bilimsel doktora çalışmalarını tamamladı. Bilimsel doktora çalışmaları süresince "Eczacıbaşı Müzik Vakfı" tarafından desteklendi. "Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası"nın yönetkenliğini ve genel müzik direktörlüğünü yapmakta olan Tüzün, konuk yönetken olarak "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası" ve "Devlet Senfoni Orkestraları" ile dinletilerini sürdürmektedir.

akalinmunif.jpg
Münif AkalIn

Akalın, Münif: 1969 yılında İstanbul’da doğdu. Viyolonsele 1980 yılında Tayfur Çağlayansu ile başladı. 1986 yılından itibaren Suzan Altıner ile çalışmalarına devam etti. 1991 yılında “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan mezun oldu. 1990–1991 yıllarında Çanakkale ve Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen viyolonsel kurslarında Helmut Rocholl ile çalıştı. 1993–1994 yıllarında İtalya’da bulunan “Accademia Musicale Chigiana” ve “Scola Musica di Fiesole”de dünyaca ünlü “Quartetto Italiano”nun viyolacısı Piero Farulli ve asistanı viyolonselci Andrea Nannoni ile dördül ustalık kursları yaptı, birçok dinleti verdi. 2003 yılında Semih Korucu’nun bağdadığı ve kendisine adadığı “Varolmayan Şövalye” isimli viyolonsel ve orkestra için yaratıyı “Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası” ile hem yönetken ve hem de yalkıcı olarak Adana ve Mersin’de seslendirdi. 2004 yılının Mart ayında da aynı yaratıyı Rengim Gökmen yönetimindeki “İstanbul Oda Orkestrası” ile seslendirdi. Yalkıcı olarak “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”, “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”, “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”, “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası”, “Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası”, “Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası” ve ''İstanbul Oda Orkestrası” eşliğinde dinletiler verdi. 1992–1999 yılları arasında “Akbank Oda Orkestrası”nda çalıştı, iki mevsim boyunca da viyolonsel grup şefliği yaptı. 1992–1997 yılları arasında “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda viyolonsel öğretim elemanı olarak çalıştı. Halen “Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda viyolonsel, oda küğü ve orkestra dersleri vermekte olup aynı zamanda “Milli Reasürans”, “İstanbul” ve “Mersin Üniversitesi Oda Orkestraları”nda grup şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

mersinuniversitesiakademi.jpg
Mersin Üniversitesi Akademik Oda OrkestrasI

Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası: "Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası" 1999 yılında Mersin’e yerleşen İstanbullu sanatçılar tarafından kuruldu. 1999–2000 dinleti mevsimini "İçel Sanat Kulübü" bünyesinde "Mersin Oda Orkestrası" adında sürdüren orkestra ilk dinletisini Ekim 1999 yılında verdi, ilk dolaşısını da 2000 Nisan’ında yaptı. O tarihten bu yana Nezih Seçkin, Serdar Yalçın, Orhan Şallıel, Hakan Şensoy, Ronnen Nissan, Münif Akalın, Naci Özgüç, Cem Mansur, İbrahim Yazıcı ve Mehpare Karamenderes gibi yönetkenler ile çalışan orkestra Gülden Aykaç, Bahar Biricik, Erden Bilgen, Camerata İstanbul Nefesli Çalgılar Beşlisi, Aycan Teztel, Ruşen Güneş, Pelin Halkacı, Ayşegül Kirmanoğlu, Uğur Deniz, Fora Baltacıgil, Ayda Tunç, Bekir Küçükay, Bülent Bezdüz, Nazlı Alptekin, Hasan Alptekin, Münif Akalın, Cihat Aşkın, Zeynep Yamantürk, Hakan Şensoy ve Hakkı Öztürk gibi ülkemizin değerli sanatçılarına eşlik etti. 2000–2001 ve 2001–2002 dinleti mevsimlerini "Mersin Sanat Dostları Derneği"nin çatısı altında sürdüren orkestra 2001–2002 dinleti mevsimini "Mersin Üniversitesi Rektörü" Prof. Dr. Uğur Oral’ın değerli katkılarıyla tamamlamış ve yine Prof. Dr. Oral’ın gayretleri ile 2002–2003 dinleti mevsiminin başında "Mersin Üniversitesi"ne bağlanarak adını "Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası" olarak değiştirmiştir. Birçok yaratının ülkemizde ilk seslendirilişini yapan orkestra bu arada aldığı davetlerle, 2002 yılının Ekim ayında "İstanbul Boğaziçi Üniversitesi", Aralık ayında "II. Afyon Klasik Müzik Festivali"nin açılış konseri, 2003 Mayıs ayında Amasya ve Samsun’u kapsayan bir dolaşı, Ekim ayında ise "II. Uluslararası Mersin" ve "IX. Uluslararası Eskişehir Festivali"nde verdiği dinletiler ile Mersin dışında da bir dizi etkinliği gerçekleştirmiştir. Ulusal ve uluslararası müziği geniş kitlelere duyurmak ve sevdirmek; genç yeteneklerle dinleti vererek onları müzik dünyasına kazandırmak; ülkemiz gençlerinin bilinçli ve kültürlü bir müzik dinleyicisi olarak yetişmesinde katkıda bulunmak; zaman ve mekan gözetmeden her türlü sanat ortamında görev almak; yurt içinde ve dışında, festival ve yarışmalarda, ülkemizi onurla temsil ederek müziğimizi dünyaya tanıtmak; yeni ve eskiyi tutarlı bir bütün olarak bir arada sunmak; orkestramızı ve dinleyicilerimizin beklentilerini kolaya kaçmadan geliştirmek; barok, klasik, romantik ve çağdaş dönemlerin en güzel ve en beğenilen eserlerini seslendirmek; bunun yanı sıra hiç duyulmamış yaratıları da gün ışığına çıkararak tanınmalarına olanak sağlamak; mümkün olduğunca Türk bestecilerinin eserlerine programlarına yer vermek ve bunları uluslararası düzeyde gerçekleştirmek "Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası"nın başlıca ilke ve hedefleridir. "Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası"nın önümüzdeki iki mevsim için en önemli hedefi her programında bir Türk bestecisine yer vererek bu bestecilerin yapıtlarını bir dizi cd kaydında toplamaktır.

Anadolu Senfoni Orkestrası: "Anadolu Üniversitesi"nde, klasik müziğin tanınması ve yaygınlaştırılması amacıyla "Gençlik Senfoni Orkestrası" ve "Oda Orkestrası"ndan sonra "Anadolu Senfoni Orkestrası" da kuruldu. Son yıllarda da "Uluslararası Eskişehir Festivali"nin değişmez grupları arasında yer alan bu orkestralar yurt içinde verdiği dinletilerle büyük beğeni toplarken yurt dışındaki etkinlikleriyle de dikkatleri çekmektedir.

Antonin Dvorak Viyolonsel Konçertosu Op.104 Si Minör: Dvorak'ın ilk viyolonsel konçertosu gençlik denemesi olup 1865'de yazılmıştır. Çağın ünlü Çek viyolonselcisi Hanuş Vigan'a adanan Op.104 "si minör" konçerto ise ilkinden otuz yıl sonra Amerika'da doğmuş, Brahms'ın partisyonu ilk görüşünde hayranlığını gizleyemediği yapıt ilk defa viyolonselist Leo Stern tarafından yorumlanmıştır. Birinci bölüm (Allegro) klasik-romantik sanat yapısına tipik bir örnektir. İki esas "tema" tutti tarafından başlangıçta arka arkaya sunulur. Bir üçüncü nefis ezgi ortalarda belirir, orkestra ve solo çalgı bütün bu malzemeyi çatışmadan, dengeli ve eşit sorumlulukla parlak bir sonuca bağlar. İkinci bölüm (Adagio ma non troppo) bestecinin tüm verimi arasında zerafet ve içtenliğiyle seçkinleşen bir dokudur. Üç kesimli bir halk türküsü obuva ve fagotta yansırken bestecinin "beni yanlız bırak, rüyalarıma ulaşayım..." dizesiyle başlayan şarkısı bölüme katılır. Bu katılışın nedeni aynı şarkıyı çok seven baldızı Kontes Kaunitz'in o sıralardaki ölümüdür. Üçüncü bölüm (Allegro Moderato) orkestranın kısa girişiyle başlar, solo çalgı "rondo" biçimindeki ana temayı sunar. Bunu viyolonselin önce klarinetle sonra birinci kemanla diyaloğu izler, viyolonsel kendi partisini "pianissimo"ya dek sürükler. Orkestra Amerika'da yazılmasına karşılık Bohem renkleriyle süslü eseri fırtınalı bir "coda" ile tamamlar.

Antonin Dvorak Op.88 Nr. 8 Sol Majör Senfoni: İlk yorumu 1890 Prag. Eser 1889 yılında bestecinin çok sevdiği Vişoka adlı köyde bestelenmiş, ilk sunuluşu büyük bir başarı kazanmış, özellikle ikinci dünya savaşından sonra çok sık çalınmaya başlamıştır. Klasik biçimde Mozart ve Haydn yolunda bir yapısı vardır: "hızlı- yavaş- dans- hızlı"... Senfoni , ilk bölümden (Allegro con brio) başlayarak orta çağ ballade'larını andıran ikinci bölüm (Adagio) Bohemya' da bir kır dansı çizen üçüncü bölüm (Allegretto grazioso) ve fanfarla başlayıp şenlikle biten dördüncü bölüme (Allegro ma non troppo) dek tümüyle pastoral bir karakter taşır. Köyde yazıldığı, köy izlenimleriyle işlendiği bellidir.

I. Kemanlar
Selahattin YUNKUŞ
Ozan DİNÇ
Gülşah ERGÜN
Bengisu GÖKÇE
Zülfiya RİHSİ
Hasan Gökçe YORGUN
Burcu ERDEM
Sıla TOPARLAK
Neslihan EROL
Alican SÜNER
Deniz MUMCU
Deniz İBRAHİMOĞLU
Simge İSTER
Fatma MÜLHİM

II. Kemanlar
Ebru YUNKUŞ
Ayşe TURAN
Verda SAYGIDEĞER
Burcu ÖZCAN
Murat GÖKTAŞ
Ezgi TÜRKOĞLU
Didem Özlem BALKİ
Onur GÜRLER
Cansu GÖGAYAZ
Özgür KAFALI
Alkım Berk ÖNOĞLU

Viyolalar
George ÇADUNELI
Eda ASLANOĞLU
Binnur YÜNKUŞ
Sonat TÜRKOĞLU
Mesut TUNCER
Berk ÇAĞATAY
Ece HOPA
Arda İŞLER
Volkan İNCİ

Viyolonsel
Ayşe Pelin COŞKUN
Seda ASLANOĞLU
Emre ÖZKUL
Serçin YATKIN
Elif ERKLİ
Yusuf ÇELİK
Nur AYDAY
Başak GÜRBÜZ

Kontrabaslar
Gökhan GENÇLER
Nil YANIK
Deniz UYSAL
Tuğçe İpek KURT

Obuvalar
David ÇUMBURIDZE
Hazal YEŞİLLİ

Flütler
Ayla EMANET
Nilay TAŞPULAT

Klarinetler
George KOVZIRIDZE
Kaya KILIÇ

Fagotlar
George KSOVRELI
Esra TAVİŞ

Kornolar
Mustafa GÜLMEZ
Ufuk SERTER
Özlem KARABAŞ
Kıvılcım SÖNMEZOĞLU

Trompetler
Sezen ÖZDEN
Onurcan ÇAĞATAY

Trombonlar
Sevginur TANDOĞDU
Deniz DİŞDİŞ
Selin DUT

Timpani
Emre YÜNKUŞ

Çukurova Müzik Dostları Derneği